Artikel: En øl, tak

Natalie Hanssen

At foretage sig ting alene er en undervurderet kilde til gode oplevelser, siger to amerikanske psykologer. Det giver os langt mere, end vi tror. Journalist Natalie Hanssen vover springet og går en aften alene i byen.

Jeg er på café, og jeg føler mig underlig.

Inden jeg begynder at forklare, hvorfor jeg er på café og føler mig underlig, må jeg lige forklare lidt nærmere. Siden jeg er flyttet til en anden by, har jeg ikke så mange venner at gå i byen med. Jeg har godt nok en mand, men han har en helt anden smag end jeg med hensyn til at gå i byen og more sig. De sidste par måneder har jeg regelmæssigt bildt mig selv ind, at jeg er træt eller ”hellere vil blive hjemme og se en film”. For så at føle mig elendig tilpas resten af aftenen. Tage alene på café og drikke en øl, alene på en god restaurant eller alene på natklub? Nej, den går ikke. Det er ikke spor hyggeligt. Og det er først og fremmest: Underligt.

Men i dag gik det anderledes. Pludselig kunne jeg simpelthen ikke finde på noget påskud til at blive hængende foran fjernsynet ved siden af min kæreste-der-aldrig-vil- med-på-café. Jeg følte mig fanget. Og tog en beslutning: Så tag da for pokker alene af sted. Under alle omstændigheder en god test. Så nu sidder jeg her på denne hippe café. Jeg er med påtaget beslutsomhed lige trådt indenfor, har nonchalant bestilt en øl og sidder nu ved et bord henne ved vinduet. Og føler mig lidt fortabt.

Jeg er en undtagelse: Man ser sjældent folk alene på forlystelsessteder. Bortset fra en enkel kulinarisk freak, der eftertrykkeligt sidder på restaurant og smager. Trods det, at 37 % af alle voksne i Danmark bor alene (2016). Men der er ikke noget ved at foretage sig ting alene. Tror vi.

De amerikanske socialpsykologer Rebecca Ratner og Rebecca Hamilton fra universiteterne i Maryland og Georgetown spurgte testpersoner, hvordan de forestillede sig, at det ville være ikke at dele gode oplevelser som fx at gå i biografen, ud at spise eller se en udstilling: Ikke særlig sjovt. For at teste, om de negative forventninger svarede til den virkelige erfaring, bad de derpå forbipasserende – alene eller i selskab – om at besøge et nærliggende galleri.

Man blev på forhånd bedt om at sige, om der ville være noget ved det. Selvfølgelig spåede de mennesker, der tog alene af sted, at de ville synes mindre om det end dem, der fulgtes med andre. Bagefter viste graden af deres oplevelser sig overraskende nok kun at afvige lidt fra hinanden. De besøgende viste sig at være mere fokuserede på kunstværkerne end på omgivelserne. De fleste mennesker overvurderer altså i hvor høj grad, deres glæde afhænger af selskab, skriver forskerne (som begge i øvrigt også underviser i marketing og her ser en helt ny målgruppe dukke i horisonten). En skam, synes de: Hvis man dropper aktiviteter, fordi man skal alene af sted, så fratager man sig selv muligheden for gode oplevelser.

Artiklen er oversat fra hollandsk og bragt i det franske og tyske magasin Psychology. Dette er et uddrag af artiklen, som er blevet oversat til dansk.

Mere om Natalie Hanssen
Af |2018-08-31T12:18:55+00:0028. august 2018|Natalie Hanssen|